Värmdö församlings konfirmationsläger i Hede

Varje år i flera års tid har vi från Värmdö församling haft ett av våra konfirmationsläger i Hede. Under två terminer träffas en grupp konfirmander på ungefär 20 stycken varje onsdag och har konfirmationsläsning. Under konfirmandtiden åker man på två läger, ett i början där vi åker ut till en ö i Stockholm skärgård och ett i slutet av konfirmandtiden där vi åker till fjällen för att få åka skidor. Under åren har lägret utvecklats och vi har prövat med lite olika upplägg, men en stående aktivitet som vi värnar om är att under en kväll få testa på curling tillsammans med Hede Curlingklubb.

Sedan 2008 eller 2009 har församlingen gjort den här resan och i början var det en skidresa för ungdomar under deras sportlov. Vi har bott på flera olika ställen under åren och försökt att hitta det bästa boendet för de behov som vi har haft. Vi har hyrt lägenheter, bott på vandrahem och vi har till och med hyrt klubblokalen från Hede Skidklubb och ordnat med golvlogi. De senaste åren har vi bott på Sonfjällsgården som har ställt upp och hjälpt oss med allt vi kan tänkas behöva. Vi har alltid velat återkomma till Hede eftersom det har allt man behöver för att kunna skapa ett bra läger. Bra boende med god mat, närheten till Vemdalen och skidbackarna (utan att behöva bo mitt i skidturismens centra), en fin kyrka att få fira gudstjänst i och roliga kvällsaktiviteter.

Vi som arbetar med konfirmander i Värmdö församling vill kunna ge en upplevelse till våra ungdomar som inte bara handlar om skid- och snowboardåkning. Därför har vi försökt hitta olika aktiviteter som ska passa många. De senaste åren har vi t ex. åkt gokart på is, åkt hundspann och isklättrat. En aktivitet som alltid är lika uppskattat av både oss ledare och ungdomar är curlingen, vilket vi alltid har gjort sedan vi började åka till Hede. Vi är alltid lika glada över att få komma till Hede Curlingklubb och få testa på och lära oss curling, fika tillsammans och sedan få tävla mot varandra. Vi blir alltid lika väl omhändertagna av curlingklubbens erfarna instruktörer.

Konfirmandarbetslaget i Värmdö församling
Patrik Nilsson, Hampus Befrits och Anna-Karin Nordgren